Tisdagsseglingar 2021

Alla resultat hittar du på Resultatsidan.

Tisdag 14 september

Sista Tisdagsseglingen för säsongen blev vindfattig och vinden vred rejält!
Banan blev 3:an baserat på prognosen att vinden skulle vara västlig under större delen av kvällen. Dock höll NV i sig till en början och det blev sträckbog till märke 3.

Rundningen av 3 blev rejält vind fattig när västan sen kom. Soling, H-båt och Dehler 29 rundade ”tillsammans” med Solingen först. Tillbaka till A blev det segling i nästan stiltje. Men Solingen gled lite fortare och ledde.

Klockan tickade och frågan var om någon ens skulle komma i mål före max tiden kl 19.30.
I toppen på tabellen av Tisdagsseglingarna kunde detta spela roll.

Om Solingen skulle ensamt klara max tiden men inte H-båten skulle både Solingen och H-båt dela första platsen. Om H-båten skulle klara att komma in inom 30 minuter efter att Solingen gått i mål skulle H-båten komma etta och Solingen tvåa. De flesta bröt då de mest låg och skvalpade och tänkte att om Solingen går i mål innan 19.30 så blir de liggande i stiltjen ytterligare 30 minuter för att få Tapperhetspoäng. Vid 19.30 så hade inte Solingen passerat mållinjen och inte heller Dehler 29 eller H-båt så seglingen avbröts.

Nu klarade ingen maxtiden och resultatet från förra Tisdagsseglingen står sig med H-båten som etta, Soling tvåa och Omega 30 som trea.

Riktigt kul att vi blivit många som deltagit igen och hoppas alla kan komma den 14:e november för avslutning till KBS klubbhus.

Med vänlig hälsning
//Guy, Erik och Erik

Tisdag 7 september

Varma vädret var tillbaka men också fin vind, SV 4-7m/s. Tidigare start än vanligt, 30 minuter.

Sex båtar kom till start. Marcus var med i Solingen. Vi valde att köra med spinnaker då även Omega 30 tänkte så. Bana 2, kryss-läns, passade bra.

Bra fart på stäckbogen mot A, sedan kryss med fullt häng. Roligt med bra tryck i grejorna. Båtarna som startat före passerades på kryssen. Spanade efter märke 2. Det vart borta. Skattade var det tidigare legat och gjorde en teoretisk rundning. Samma för alla. Spinnakergång mot A som nåddes tidigt, dvs ett varv till. Fin segling, bra fart, roligt. Ökande avstånd bakåt. Målgång efter två varv, 18:37:10. Nära att det blivit ett varv till. Omega 30 kom tvåa och Dehler 29 trea.

Tidig hemsegling med solen i ryggen. Vinden höll hela vägen om än knappt.

Nästa vecka är sista seglingen i serien.

//Erik & Marcus, Soling SWE 104

Tisdag 31 augusti

Vackertväder.se trodde på soligt och medelvind runt 5 m/s. Det stämde rätt bra men vinden kom och gick så det var nog mer som 2-6 m/s och någon by på 8 m/s. Det mojnade mot slutet och andra halvan av fältet fick ett segt sista ben.

Seglingsledaren valde bana 1 i NV vinden vilket blev riktigt bra med nära nog plattläns till boj 1 och kryss till A. Vi valde att starta ganska nära Hässelbyholme för att få så fri vind som möjligt och fick sträck bog till A.

Vinden kom och gick och vred en del, speciellt mellan Lambarön och Lambarudd. Så det blev en del slag mellan 1 och A. Det blev två varv och vi gick i mål kl 19.08.32 så en bit ifrån 19.32 +/- 10 minuter.

Riktigt kul att vi blev 11 som både startade och gick i mål och att flera nu har varit med 8 eller fler gånger.

Det såg bitvis ganska tätt ut vid rundningarna och några riktigt tajta målgångar. Men schysst och snyggt utan incidenter.

Målgången var trots mojnande vind otroligt vacker i solnedgången, vi skickar några bilder att läggas upp på hemsidan.

Bra att starten är en halvtimme tidigare de två nästkommande/sista Tisdagsseglingarna, så vi hinner hem innan det är alldeles mörkt.

Slutställning:

 1. H-båt, SWE 345
 2. Soling, SWE 104
 3. Omega 30, SWE 57
 4. Dehler 29, SWE 330
 5. Fortissimo, SWE 20
 6. S30, SWE 249
 7. Avance 36, SWE 8063
 8. Maxi Racer, SWE 37
 9. Ballad, SWE 1338
 10. Cumulus, SWE 360
 11. Afrodite 25, SWE 12007

//Erik och Sara H-båten Milka, SWE 345

Tisdag 24 augusti

Äntligen tisdagssegling igen! Vinden var sydlig denna kväll. Ökande i styrka från 3-4 m/s när vi gav oss ut på vattnet till 6-7 m/s vid målgång. Lite fler båtar med idag med 8 stycken som kom till start, kul!  Bana 1 valdes, kryss-läns vilket fungerade bra.

Vi startade efter H-Båten och Aphrodite 25:an. Solingen som startade kort efter oss hann snabbt upp oss i starten och vi fick runda A-märket i rygg. Ut på kryssen så seglade Solingen ifrån oss något men Aphrodite 25:an kördes om och avståndet upp till H-båten minskade kraftigt. På länsen så kom vi ganska snabbt bakifrån och vi rundade A-märket som en ganska samlad trio. 

På kryssen så seglade vi jämnt med Solingen medans H-Båten hamnade lite efter. Runde märke 1 tätt i rygg och länsade ner mot A-märket tillsammans. Erik i Solingen höll oss under stenhård bevakning så vi insåg att här var det inte lätt att få ett övertag. Tyvärr så blev det fel när vi kom ner till A-märket då dom i Solingen trodde det var målgång. Det blev dock ett tredje varv och vi kunde hålla avståndet som vi fick. Synd på en annars så spännande kamp! 

Längre ner i fältet så var det en stenhård kamp om fjärde plats mellan Fortissimon och Avance 36:an. Fortissimon kom in till målgång med ett försprång, men Advance 36:an kom snabbt i lovart!! Vi placerade oss på linjen men videogranskning hade ändå varit bra! Dock så tyckte vi att Fortissimon var före med mista möjliga marginal. 
Slutresultat:

 1. Omega 30, SWE 57,  19:26:30
 2. Soling, SWE 104,  19:28:20
 3. H-Båt, SWE 345, 19:30:50
 4. Fortissimo, SWE 20, 19:37:30
 5. Avance 36, SWE 8063, 19:37:30.1
 6. Dehler 29, SWE 330, 19:39:20
 7. S30, SWE 249, 19:39:30
 8. Aphrodite 25, SWE 12007, DNF

//Omega 30 “Bohemia” med Ludvig & Emma 

Tisdag 17 augusti

Efter en regnig dag sprack det upp till en vacker kväll med lätt vind. Fyra båtar kom till start, fortfarande lite semestrar kvar? Vindarna vred lite kring SÖ och bana 3 valdes, ett bra val. Vi var först iväg med spirat försegel, resten av fältet körde med flygande segel och innan vi hunnit runda A-märket hade vi hunnit bli upphunna av Solingen. Tufft läge. Men det var bara att kämpa vidare och vi hängde skapligt med till märke 3 då det blev kryss. Inte så långt där bakom kom Fortissimon som såg ut att gå fint med sin spinnaker.  Avståndet mellan oss och Solingen var fortsatt litet när vi närmade oss A-märket igen. Det hade gått långsamt så det var redan tid för målgång. Solingen tvingades dock till ett extra slag för att undvika Lambarön och vi kunde segla i mål först. Jämnt och spännande!

Ställning i mål: 

 1. 19:07:30 Omega 30 SWE 57
 2. 19:08:10 Soling SWE 104
 3. 19:17:00 Fortissimo SWE 20
 4. 19:19:30 Dehler 29 SWE 330

//Hälsningar, Omega 30 “Bohemia” med Ludvig & Emma 

Tisdag 10 augusti

Första seglingen i höstrundan. Regnskurar på dagen och växlande vindar. Prognosen för kvällen var dock ganska god, uppehållsväder och vindar från SV till S. Trots det kom bara tre båtar till start. Soling, Dehler 29 och Maxi R. Semestertider?

Kort före start vred vinden från SV till S och bana 1 valdes, kryss-läns A-1-A osv. Vid start var dock vinden tillbaka på SV och det blev sträckbog efter A, med överhöjd mot 1-an. Surt. Vid Lambarudd kom ett vindvrid tillbaka till S och det blev bra kryss, men med mycket skift och många stagvändningar. Fick en fördel av att startat först, blev en kort kryss. Rundade 1-an med god marginal. Plattläns mot A. Bra vind (3-4m/s), snabb segling, så det blev 2 varv. Målgångstiden blev 19.17.13. Dehler 29 kom tvåa och Maxi R trea.

Fint väder och skaplig vind som höll ända in i mål för alla

Guy, tack för bogseringen tillbaka till KBS

//Erik, Soling SWE 104

Tisdag 29 juni

Fint sommarvädret, varmt och svaga vindar omkring SSV 2-3 m/s. Prognosen för kvällen var avtagande vind……Bana 1 valdes, kryss-läns A-1-A osv. Kortast möjliga

Sju båtar mötte upp. Några i det ”strävsamma gänget” saknades tyvärr. Cumulus och Ballad gick iväg först, sedan jag som seglade solo i Solingen. Inget större problem med tanke på vindstyrkan. Lite knepigt i starten eftersom Hässelby holme läade. Fick dock en bra start nära holmen och var först vid A-märket, med innerplats mot Cumulusen. Lätt kryss mot 1-an. En del vindshift att slå på. Skapligt drag även nära 1-an. Kanske några fick problem med vindskuggan från land. Litet avstånd bakåt mot Cumulus och Omega 30. Plattläns mot A, dåligt tryck. Kom fram till A några minuter före 19. Med tanke på att vinden var på avtagande hoppades säkert några att seglingen skulle ta slut där. Nu blev det ett varv till. Ingen kort bana, vilket var meningen….. Vinden höll skapligt för de flesta på kryssen men det blev väldigt trögt på länsen. Kom i mål 19:48:50, dvs. ca 11 minuter före maxtiden. Övriga båtar hade då 30 minuter på sig. Ett par båtar bröt. Sist i mål var Jarle (S30) som klarade tiden med några få sekunder.

En fin kväll men den hade varit ännu finare med lite mer vind. Tack Jarle för bogseringen till KBS

//Erik , Soling SWE 104

1. Soling 104
2. Omega 30 57
3. Maxi R 37
4. Fortissimo 20
5. S30 249
RET Cumulus 360
RET Ballad 1338

Tisdag 22 juni

Tryckande värme på dagen, ca 30 grader. Prognosen för kvällen var N-vind, 5-9 m/s och risk för åska. 8 båtar kom till start. I huvudsak det strävsamma gänget men med Ola i sin racer-båt som tillskott.

Guy hade uppdraget att välja bana då både Claes och Rickard från HSS meddelat förhinder. Vid starten pendlade vininden mellan N och NNV. Ganska kraftiga vindbyar blandat med vindhål och vrid. Skönt att ha en bra gast ombord, Torsten.

Bana 1, dvs. kryss-läns A-1-A osv. Startade som fjärde båt, ganska nära Hässelby holme. Riktigt dåligt drag halva vägen mot A. Lyckades med liten marginal att nå märket utan stagvändning. Erik med H-båten var då långt före, följd av Ingvar och Marcus (Cumulus, First 285). Ett stort blekfält syd om Lambarön gjorde vägvalet lite knepigt, kortast väg eller lova för att komma ur bleket? Det blev en kompromiss. Snabb undanvind mot 1. Kom något närmare tätbåtarna och höll avståndet till Omega 30-an som var närmast efter. Rundade som fyra. Ganska guppigt på kryssen. Torsten och jag burkade allt vad vi orkade. Funkade bra, god balans. Passerade Cumulusen och rundade A inte långt efter First 285. H-båten i klar ledning. Avståndet bakåt hade ökat. Andra undanvinden blev en kopia av den första. På andra kryssen lyckades vi klara Lambarudd utan stagvändning. Passerade First 285. Tack vare ett vindvrid mot SB, och att vi var på gynnad kant, lyckades vi även komma om H-båten innan A-märket. Klockan var då strax före 19 vilket betydde ett varv till. Ren bevakning från vår sida och inget hände på sista varvet. Kom i mål 19:24. Observerade då att Guy (Dehler 29) hade oturen att hamna på grundet vid Lambarudd. Han utgick efter det. Fick senare veta ett det var en ganska lätt grundkänning och förmodligen inga skador.

Tyvärr är det väldigt svårt att se och beskriva det som hände bakåt i fältet. Kan säkert varit en del intressanta händelser…..

Tuff segling, rekordvarmt, jobbigt men kul

//Erik & Torsten , Soling SWE 104

1. Soling 104
2. H-båt 345
3. Omega 30 57
4. First 285 7013
5. S30 249
6. JS 9000 1952
7. Cumulus 360
RET Dehler 29 330

Tisdag 15 juni

Varmt och soligt väder men frisk och byig V-vind. 11 båtar kom till start. Kul med några som inte varit med tidigare i år

Bana 3 gällde för kvällen, vilket gav en bra kryss till märke 3 vid Svartsjölandet. Plattläns tillbaka till A. Bra om banläggarbåten kan använda tavlor att visa vald bana. Det är väldigt svårt att höra det som ropas när det blåser och seglen slår.

Vi var full besättning i Solingen, dvs tre man, vilket var en stor fördel i den friska vinden. Blött jobb för Ulf och Torsten på kanten.

Ryckigt och skiftande på kryssen. Erik och Sara i H-båten rundade 3-an först och vi en bit efter. I stort samma avstånd på länsen. Det gick stundtals ganska fort. En bit upp på andra kryssen passerade vi H-båten. Ett par gynnsamma vrid för oss gjorde att det blev ett avstånd. När vi kom till A för andra gången var klockan ca 19:02, dvs. två minuter före gate-tiden. Ett varv till. Vinden hade avtagit något och det var inte så knölig segling längre. Passerade mållinjen 19:27:20

Tuff segling i fint väder, kul

1. Soling 104
2. H-båt 345
3. Linjett 35 23
4. Omega 30 57
5. S30 249
6. Cumulus 360
7. Avance 36 8063
8. Fortissimo 20
9. Dehler 29 330
10. Maxi Racer 37
11. Arcona 32 92

//Erik, Ulf och Torsten , Soling SWE 104

Tisdag 8 juni

Varmt väder och lätta vindar omkring NV. 12 båtar kom till start. God uppslutning från Hässelby sjöscoutkår, 4 båtar.

Bana B signalerades, dvs. triangelbana start-A-1-3-A. Valde att starta nära Hässelby för att om möjligt nå A utan stagvändning, vilket lyckades med liten marginal. Trångt vid A då Marcus fixade en innerplats. Halvvind-slör mot 1-an, lite trögt i den lätta vinden. Erik i H-båten rundade först. Kryssen mot 3-an var lite chansartad, vrid och lufthål. Rundade 3-an först och därefter en lång halvvind-slör till A. Kunde se att flera hade otur vid rundningen, vindfattigt och svårt. Höll avståndet till H-båten. Kom till A ca 2 minuter innan gate-tiden 19:04, dvs fortsätta och runda ett märke till. Många önskade nog att seglingen skulle slutat där eftersom vinden var på avtagande. Sträckbogarna till 1-an och tillbaka blev sega, stundtals nästan stiltje. Närmare Lambarön stod dock en kåre. En del omkastningar i fältet närmast efter, de större båtarna kom närmare. Gled över linjen 19:34:35. Tyvärr blev det flera som åkte dit på maxtiden och inte kom i mål

Fortsatt ingen after-sail på HSS veranda.
Hemsegling mot KBS. Tack Marcus för bogseringen sista biten.

 1. Soling          104
 2. Omega 30     57
 3. Dehler 29    330
 4. H-båt           345
 5. S30              249

//Erik ,  Soling SWE 104

Tisdag 1 juni

Innan seglingen tänkte vi att det kanske skulle bli lite för blåsigt när Klart pratade om byar på 15 m/s.

Men vi fick en fin kväll med sol och med lite byig ost till nordost mellan 6-12 m/s. Det mojnade mot slutet men vid hem seglingen kom det några riktiga vindbyar.

Det blev lite oklart vilken bana som skulle seglas då Seglingsledaren inte var vid startområdet vid vår starttid.
Vinden var ost-sydost vid starten så vi antog att Claes skulle välja Bana BX, triangelbana A-boj 3-boj 1-boj A. Väl ute på Lambarn så var det mer ost-nordost och Bana B eller 3 kanske hade varit bättre. Men vi valde bana BX och tur för oss så hängde alla på.

Vi valde att starta ganska nära Hässelbyholme för att få lite skärning till märke A. Sen en läns till märke 3 och nästan en sträckbog till märke 1.

Det var ganska byigt och vridit hela tiden så ”se upp för gipp” skreks ganska ihärdigt mellan märke A och märke 3.

Det verkar som att det blir lite som en ”solfjäder” när vinden blåser från ost till sydost över Lambarn med vrid till syd runt Lambarudd.

Vi hade lätt att sikta mot märke A efter märke 1 men sen svårare.

Det blev två varv och vi gick i mål kl 19.09.44 så en bit ifrån 19.32 +/- 10 minuter.

Kvällen avslutades med en fin kryss i byig vind tillbaka till KBS men vi saknar verkligen Roffes grillkorvar.
Hoppas vi kan ses på HSS veranda till hösten.

Riktigt kul att se säsongspremiär av Nils och Marcus!

//Erik och Sara H-båten Milka, SWE 345

Tisdag 25 maj

Frisk byig vind mellan O och NO. Under dagen havklart väder med prognosen talade om regn till kvällen.

Claes valde att inte segla då gasten fått förhinder och det blåste för mycket för solosegling. Han lämnade uppdraget till oss att bestämma bana. Marcus och jag kom fram till att bana 3 låg bäst, kryss-läns, A-3-A osv

Sex båtar kom till start, alla från Kvarnviken. Trevligt med ett nytt motstånd, Stephane med sin Mamba 36

Snabba undanvindar efter start, mot A och 3-an. H-båtarna gick iväg först och var skapligt långt före när vi startade. Kryssen tillbaka mot A blev ryckig, mycket nerslag. Passerade ena H-båten som hade en klar nackdel av att segla solo. Erik och Sara i H-båten var tillbaka till A i god tid före 19:04, dvs ett varv till. Vinden ökade och det gick stundtals riktigt fort på länsen. Avslutande kryssen mot A blev rena brottningsmatchen. Marcus och jag var för lätta på kanten när byarna kom. Lite tighta stagvändningar mot H-båten. Lyckades komma före i mål, men inte mycket. Målgångstid 19:20:25

Regnet hängde i luften vid hemseglingen. Det blev lite fuktigt men inte genomblött.
Ingen korv & dricka på verandan. Ser fram mot när det funkar (Corona)

Ses nästa vecka, hoppas på bättre väder

//Erik och Marcus, i Soling SWE 104

 1. Soling            104
 2. H-båt             345
 3. Dehler 29     330
 4. S 30               249
 5. Mamba 36   112
 6. H-båt            496

Tisdag 18 maj

Vi fick en fantastisk kväll med sol och en laber nord till nordväst på ca 2-5 m/s.
Bana 1, kryss/läns till boj 1 valdes av banläggaren Claes efter samspråk.

Vi valde att starta på norra halvan av linjen för höjd till märke A. Sen en slör till märke 1 och nästan en sträckbog tillbaka till A. Vinden var lite mer NV närmare Lambarön än vid märke 1 så vid andra varvet tog vi ett kortare slag ut på Lambarn och drog nytta av ”vridet”. Det blev två varv och vi gick i mål kl 19.08.43 så en bit ifrån 19.32 +/- 10 minuter.

Kvällen avslutades med en skön läns tillbaka till KBS men vi saknar verkligen Roffes grillkorvar.
Hoppas vi kan ses på HSS veranda till hösten.

Riktigt kul att se nya båtar, Omega 30 med Emma och Ludde och Marieholm 26 med Sven-Erik!

//Erik, Sara och Malin på H-båten Milka, SWE 345

Tisdag 14 maj

Första seglingen i årets serie. Strålande väder, värmen kom idag. Efterlängtad. Under dagen SO-vind 2-3 m/s. Prognosen talade om vrid till S under kvällen. Vid start var vinden fortfarande SO. Bana B valdes, triangel A-1-3-A, efter en del diskussioner mellan båtarna.

Fem båtar kom till start, Dehler 29, Maxi R, JS 9000, H-båt och Soling. H-båten, som jag inte seglat mot tidigare, gick iväg först. Därefter jag (Soling). Slör mot A-märket. Efter rundningen mot 1-an blev det närkontakt med Jehander, vilket kostade lite distans. Vinden avtog efterhand. H-båten rundade 1-an i stor ledning. Länsen mot 3-an blev vindfattig. Både Dehler 29 och Maxi R kom närmare bakifrån. Avståndet till H-båten krympte men de var i fortsatt god ledning vid 3-an. Sträckbog mot A. Kamp om lovartsposition med Dehler 29. Kom stadigt närmare H-båten, inte långt efter vid A-märket som de nådde några minuter före 19:04, dvs banan fortsatte ett märke till. Tyvärr ett missförstånd ombord på H-båten som trodde de gått i mål och stannat upp. Ökande vind från SO. Skapligt snabba sträckbogar mot 1-an och tillbaka till A. Var i ledningen men jagad av Dehler 29. Lyckades hålla avstånd och gick i mål 19:27. H-båten klarade tredjeplatsen med ca 1m marginal mot JS 9000 som kom med stor fart.

Ingen after-sail på HSS veranda, Corona.

Fin hemsegling mot KBS, sol i ryggen och behaglig vind 

//Erik , Soling SWE 104

 1. Soling          104
 2. Dehler 29    330
 3. H-båt           496
 4. JS 9000      1952                                                                                                 
 5. Maxi Racer   37