Tisdagsseglingar 2018

Tisdag 11 September

Sommaren slut? Ja, så kändes det i tisdags. Molnigt, regn och under kvällen ökande frisk vind från sydost, ca 5 – 7 m/s med på slutet byar upp till 14 m/s. Seglingsledaren signalerade bana B. Vid märke 1 var vi ifatt Maxi Racern och S30:an. NF:n var fortfarande en bra bit före. Vi satte gennackern mot märke 3.

Det blev sträck mot märke A och precis vid märket var vi ifatt dem. Tyvärr så glömde jag bort att vi startat en halvtimme tidigare och därmed hade jag bara de ordinare passertiderna i huvudet. NF:n passerade först och var osäker på om det var ett varv till. Då det var innan 18.54 så sa jag att det blev ett varv till. Frågan är vad det skulle ha varit….. Efter ett tag på kryssen till märke 1 hade vi passerat NF:n. 2:a varvet forsatte som under det första och självklart vid märke A fattade jag beslut på fel passertid igen då vi återigen passerade innan 18.54. Det blev mao 1 varv till istället för att det skulle ha varit målgång.

På detta varv började byarna öka ordentlig i styrka. På kryssen gick mitt uthal sönder (berodde inte på vinden utan på en dålig konstruktion). Vi löste detta genom att reva. Efter rundningen och gennakersättning kom några fina byar upp till 14 m/s. Vi fick en broach men i en annan by kom vi upp i drygt 10 knop. Vi tog ner med god marginal för att inte riskera att få en broach upp i vassen vid märke 3. Väl i mål på tiden 1:39:29 insåg jag att vi hade strulat till det med passertiderna. För att reda upp det hela och få en rättvis segling så tog vi målgångstiderna på alla båtar och räknade fram korrigerad seglad tid, se nedan. Maxi Racern gav i mörket upp under sista varvet och rundade inte märke 3.

Då ingen båt dök upp i KBS-hamnen förmodar vi att det blev korvgrillning. Tack för denna seglingssäsong!

/Michael & Martin Elan 340

Resultat med tider:

Tisdag 4 September

Som vanligt denna sommar varmt och fint väder. Seglingsledaren signalerade bana 1. Svag vind i starten men lagom till vår start kom ny lite bättre vind från SO, vilket gjorde att vi var i fatt hela fältet, som låg och guppade, på väg till märke A. Inte helt rättvisa förutsättningar tyvärr.

En bit innan detta märke var vi tvungna att ta ner gennakern då det vred emot. På väg till märke 1 så dog vinden ut igen och det blev ett slag mot Lovön för att hitta vinden som låg runt ön. Vinden var nu OSO och ökade upp mot 4 m/s. Det blev därför en halvvindsbog mot märket. Ingen kryss mao. På väg mot märke A så satte vi gennakern och var klart före de andra båtarna. Vinden var nu lite akterlig så det gick bra att köra gennakern.Vi passerade i god tid innan 18.34 så det blev ett varv till.

Bättre vind i början på detta varv men fortsatt halvvind mot märket. Tyvärr mojnade vinden rejält efter vår målgång kl 18.57.20, vilket gjorde det kämpigt för resten av fältet. H-båten kom 2:a före Solingen och S30:an hann i mål med 3 sek marginal före maxtiden kl 19.30. Idealtidens (69 min och 38 sek) målgångstid är 18:54:39. Svenska seglarförbundets rekommenderade intervall, dvs +-10%, innebär att målgång skall ske mellan 18:47:41 och 19:01:36. Mao ok! Flyer missade att vi startade 30 min tidigare så denne deltog utom tävlan.

Vi förmodar att alla hade en trevlig korvgrillning men vi avvek för att hinna tvätta botten inför helgens Nordic Yacht Open.

/Michael & Martin Elan 340

Tisdag 28 augusti

Växlande väder under dagen, sol, regn och mycket svaga vindar. Pronosen för kvällen var uppklarnande och V-vind vridande mot NV, 1-3m/s. Vid kl 17 var det helt blankt på vattnet utanför KBS. Vi (Erik & Sven-Erik) valde ändå att hissa på och försöka segla upp till start. Efterhand kom det lite vind, pendlade mellan V och NV.

Förmodligen avskräckte vindprognosen, bara 6 båtar kom till start. Bana 3 valdes, kryss-läns. Ett bra val

H-båten gick först och sedan Scampin. Svårseglat mot märke A, mycket vrid och lufthål. H-båten körde fast i bleke nära A-märket samtidigt som vi fick bra drag längre ut. Avståndet krympte snabbt. H-båten först runt. På kryssen mot 3 var det mycket växlande och ett stort blankvatten vid rundningen, chansartat. Gled ikapp H-båten i bleket strax efter rundningen. Vore bra om märke 3 flyttades ut lite för att minska ”ingen-vind-segling”.

Slör mot märke A och på sista tampen spirad fock. H-båten hack i häl. Risk att komma för tidigt, dvs före 19:04 vilket skulle leda till mörkersegling (ett varv till). Vi slapp att leta efter landtärnorna (var finns de…?), målgångstiden blev 19:05:05. Det var på håret…Det blev en hård fight om sist i mål. Safiren kom farande i vinden som friskat i men nådde inte Maxi R, det fattades några meter. En boj för mållinjen var borta. Kanske går det att sätta något märke på land så att linjen blir tydligare.

Roffe hade grillat på ett bra lass med korv, bara att hugga in. Den tidiga målgång, för alla, gjorde att det fortfarande var ljust. Trevligt.

Erik & Sara (H-båten, med motor från 60-talet!) bogserade oss till KBS. Många tack för det!

Nästa vecka startar vi 30 minuter tidigare

Erik & Sven-Erik// Soling SWE 104

Tisdag 21 augusti

Friska vindar under dagen, NV 5-6 med byar upp till 10. Prognosen för kvällen var avtagande vind och vrid not N. Soligt.

10 båtar kom till start, bla en båt vi inte sett tidigare, Arcona 32 från Grimsta. Seglades av Henrik Edefur, fd Dominant 78. I övrig det strävsamma gänget, plus Erik med H-båten som inte setts så ofta i år.

Väldigt instabila vindar vid start, styrka och riktning. Fortfarande ganska friskt. Lite lurigt att bedöma bästa startposition. Hur nära Hässelby? Nära land gav bra höjd mot A-märket men också sämre drag i början. Valde att starta nära land. Tror att de flesta gick mer mitt på linjen.

Bana B seglades, dvs triangel A-1-3. H-båten gick först, sedan Cumulus och Scampi, därefter vi i Solingen (Erik & Sven-Erik). Nära A-märket var det vindsnurr men vi fick ett skapligt spår och rundade efter H-båten. Lång halvvind- slör till 1, ”transportsträcka”, då inte mycket hände för oss. Förmodar att Micke i (Elan) avancerade en hel del med genackern.

Kryssen mot 3 var knepig, mycket korta vrid och vi kom i otakt. Försökte hålla styrbordsidan med tanke på det utlovade N-vridet men ingen utdelning. H-båten håll avståndet tills nära 3 då vi fick lite extra fart och kunde passera strax efter rundningen. En ny ”transportsträcka” till A. Gled ifrån H-båten något men inte mycket. Tidigt framme vid A, dvs ett varv till. Kändes svårt att behålla tätpositionen då Micke redan då var trea och inte långt efter. Halvvind-slör mot 1. Soling, H-båt, Elan vid rundningen.

Började andra kryssen med att ha lite koll på H-båten, med tanke på alla vrid. Sedan gällde det att få ett bra spår för att hålla avstånd till Elanen. Vid 3 var ordningen Soling, Elan, H-båt. Vinden var fortfarande riktigt OK och vi gjorde god fart på slören mot mål men Micke kom snabbt närmare med genackern. Lyckades med hjälp av ett litet motvrid vid Lambarön hålla första platsen in i mål. Målgångstid 19:32:08

Korv och öl smakade prima efter seglingen. Trevligt att så många valde att gå in och vara med på After Sail. Rita och Sigge-tax var också där men kom landvägen, sålt båten

Tack Jalle för bogseringen till KBS

Erik & Sven-Erik// Soling SWE 104

Tisdag 14 augusti

Den stora sommarvärmen var borta, men ändå behaglig temperatur. Svaga vindar omkring SO på eftm och prognosen talade om vrid mot NO under kvällen.

Vid start var vinden fortfarande SO, 1-3 m/s. 9 båtar kom till start. Bana B-motsols signalerades från Safiren.

Startade som fjärde båt och det blev lite huggning för att ta innerplats vid A-märket. Funkade skapligt. Rundade som trea. Vinden pendlade ordentligt på undanvinden mot märke 3, så spirningen måste plockas upp och ner. Passerade NF-båten (ny i sällskapet!) och Scampin, rundade först. Micke med Elanen kom ruskigt fort (genacker) och var inte långt efter. Bra kryss mot 1 med lite vrid och några slag. Försökte hålla vänsterkanten med tanke på det utlovade vridet mot NO. Var först vid i 1 med en liten lucka till Elanen men sedan var det tätt om platserna. Halvvindsbog mot A, lätt vind. Inget vidare för oss i Solingen. Micke satte genackern och susade om i lä innan halva benet. Det kom ett vrid mot NO vid Lambarudd och vi behövde skota hem för att nå målet. Micke fortsatte med genackern men fick falla av och kom in i ett vindhål samtidigt som vi fick bra gång och maxskotning för att pricka målet. Det är verkligen hjälpsamt med lite tur. Gick i mål 19:22:10 med ganska bra marginal mot Elanen

Korv och öl smakade prima efter denna händelserika segling.

Tack Jalle för bogseringen till KBS

Erik & Sven-Erik// Soling SWE 104

Tisdag 7 augusti

En varm och solig dag med svaga vindar omkring NV. Vindprognosen för kvällen var SV 2-4 m/s. Någon timma före start var vinden fortfarande NV, svag och instabil. Kändes som at det skulle bli ett ”blekkör”. Förmodar att de flesta tänkte så och satte segel därefter. Kort före start kom dock ett vindskift till SV och vinden ökade

Bana 1 valdes, kryss-läns. Endast 6 båtar kom till start. Kanske beroende på semestertider

Med den vind som blev var det skönt att Sven-Erik var med ombord. Solingen behöver vikt på kanten för att gå bra i friskare vindar

Startade som andra båt efter Cumulusen. Halvvindsbog till A-märket. Sedan kryss till 1. Ganska frisk vind 5-7m/s. Men vilken värme, underbar segling. Bara ett slag och en lång bog mot 1 med en del överhöjd. Dålig koll, usel taktik. Rundade dock först. Plattläns till A. Stadig och fin vind. Var tidigt framme vid A och därför ett varv till. Några slag på andra kryssen, små vrid men främst för att kunna plocka märket bättre.

Vid andra rundningen av märke 1 kändes det som att vi hade ganska god marginal till de övriga inför länsen men visste också att Micke (Elan) gick fort med genackern. Tror att han rundade som trea efter Safiren. Vi höll dock undan utan problem och gick i mål 19:07:15. Det var inte långt bort att det blivit ett tredje varv

Tyvärr kunde vi inte gå in till After Sail. Hoppas att Roffe har grillen varm nästa vecka. Ska försöka få liv i motorn till dess så vi kan ta oss hem för egen maskin

Erik & Sven-Erik// Soling SWE 104

Tisdag 26 juni

Sol, blå himmel och spegelblankt innan start. Bana B motsols signalerades av Rita som var seglingsledare. Prognosen var att SO-vind skulle komma vid 18. Först såg det ut som om det inte skulle hända något men sedan syntes ett mörkt vindband neråt KBS-hamnen. När vinden kom från SSO lagom till vår start vid 18.15 så fyllde vinden på längs med land och neråt Lambarön. Flera båtar som startat och låg för långt till vänster fick inte någon vind.

Vi satte gennaker efter start och då vi kom med vinden så närmade vi oss flera båtar redan A-märket. Vi kunde hålla gennakern en bra bit in på benet mot märke 3. Några båtar passerades. Vinden var ca 4-7 m/s ca SSO under första kryssen så banan var ordentligt sned. På kryssen passerade vi ledande H-båt med Hagland. Fin undanvind mot märke A och rundning klart för 19.54 så ett varv till. Vinden var mer sydlig men det gick ändå att hålla gennakern en bit mot mot märke 3. Efter rundning var det nästan sträck mot märke 1 men vinden var orolig och pendlade fram och tillbaka så det var svårseglat.

Vi missade inseglingen till märket då det vred emot så vi var tvugna att slå två extra gånger innan rundning. Även denna gång fin undanvind och gennaker mot mål. De andra båtarna var nu långt efter. Målgångstid för oss blev 19.24.39 vilket är lika med idealtiden. Ibland stämmer det!! Tvåa blev Compis Swe 70 och trea blev S30 Swe 249. En fin seglingskväll avslutades med sedvanlig trevlig korvgrillning då alla fick reda på att det inte blev någon segling förra tisdagen pga av den hårda vinden med byar upp till 20 m/s. Endast Compisen trotsade det tuffa vädret och tränade på egen hand.

/Michael & Martin Elan 340

Tisdag 19 juni

Tisdag den 19/6 var en blåsig kväll. Prognosen för Lambarudd låg på 10 m/s i medelvind. Tyvärr hade vi ingen vindmätare på båten, efter seglingen så kunde vi uppmäta upp till 14 m/s i HSS hamn.

Jag hade Egon från HSS med mig för kvällen. Tråkigt nog så upptäckte vi att inga andra båtar tänkte deltaga. Vi diskuterade om vi ändå skulle öva och segla. Vi valde att påbörja segling runt bana B. Vi tog det lugnt i början och var därmed ordentligt sena till start (kanske 8-10 minuter sena).

Vi seglade inte med fullt utrullade segel utan gick runt banan kontrollerat. Vi seglade två varv och gick i mål strax innan klockan 19:32. Eftersom även korvgrillningen var inställd så funderade vi på om det hade gått ut något e-mail innan tävlingen men så var inte fallet!

Hoppas på bättre uppslutning till nästa segling!

Mvh/ Robert Helenius (GBS)

 Tisdag 12 juni

Vädrets makter var återigen nådiga, varmt och soligt. Under dagen ganska frisk och byig vind omkring N. Prognosen talade om avtagande mot kvällen och vridande mot NO. Lite rabalder gällande bana. Claes kom sent till startområdet och meddelade bana B. De första båtarna hade då redan gått iväg med en intern överenskommelse om att segla Bana 1, kryss- läns. Därför fick bana 1 gälla.


10 båtar kom till start. Några av de flitiga saknades.
Vinden varierade kraftigt vid start N- NO, stundtals bra drag blandat med lufthål. Segt att komma iväg. Närmare A-märket blev det bättre åka för alla. Sträckbog. Nådde märket, tätt efter Maxi R. Sedan följde en slörbog som blev mer platt närmare 1-märket. Lyckades glida förbi Maxi R och ett par andra båtar.

Rundade 1 efter Marcus i Maxi 77 som då var först. Sedan blev det en bra kryss mot A. Mycket vrid men hittade ett skapligt spår. Var först vid A. Ett varv till enligt klockan. På undanvinden, som blivit ganska platt, märktes vriden tydligt, spira- inte spira. Vinden avtog och vred mot NO. Skönt att runda märke 1 och få lite tryck i seglen. Behaglig kryss. Höll oss nära Lovö vilket nog var gynnsamt med tanke på vinden och vriden.


Målgångstiden blev 19:12:30. Ganska stor spridning i fältet. Maxi R kom in som tvåa och kort därefter kom Rita med Dehler 29
Korven och den riktigt kalla ölen satt fint efter seglingen. Jag och Sven-Erik lät oss väl smaka. Bra uppslutning runt grillen och eftersnacket. Skeppstaxen Sigge (Dehler 29) fick också sin belöning

Tack Rita för bogseringen till KBS
Erik & Sven-Erik// Soling SWE 104

Tisdag 5 juni

Efter många dagars värmebölja blev det en kväll med mer normala temperaturer för årstiden men också mer vind än tidigare .
En byig nordan blåste ca 5 i medel men var riktigt byig i början, kanske upp till 12.
Lite vridande var vinden också.
Bana B anmodades för att få en kryss mellan märke 1 och 3. Tyvärr vart det mest streckbogar.
Om man är efterklok så hade bana 1, kryss-läns mellan A och 1 varit bättre.

Först startade Marcus i Maxi 77 och sen vi. Det visade sig tidigt att vindriktningen varierade. Marcus hade svårt att hålla upp märke A men vi kunde sträcka när vi fick lyft mot slutet.
Ner mot märke 1 vart det plattläns och ganska jämn vind.
Vid rundning av märke 1 kunde vi som var två ombord göra en tightare rundning och passera Marcus.
Till märke 3 vart det nästan sträckbog, endast ett slag, och Solingen närmades sig oroande fort.
Det var väldigt byigt och vi fick nära en broach med vatten in i sittbrunnen.
Nästa ben vart bidevind till halvvind och tuffade på bra men Solingen knaprade in.
Rundningen av märke A var lite trixi då det var lite luft nära Lambarön.
Vi gjorde en liten underbåge och sen en överbåge efter rundning för att ha bra driv så mycket som möjligt.
Vi rundade A väl före 18.54 så ett varv två startades.
Mot märke 1 fick vi i början mer västligt vind (halvvind) jämfört med första varvets läns, så det tuffade på bra.
Efter halva benet så var nordan tillbaka och det vart läns.
Övriga fältet verkade ta vind av varandra och fastna i lite av ett vind hål.
Så nu kunde vi göra ett ryck och dra ifrån Solingen.
Då nordan var tillbaka så vart det sträckbog mellan märke 1 och 3 och sen också till mål.
Vi gick i mål 19.19.35.

Det blev en verkligen trevlig avslutning av kvällen vid Roffes grill tillsammans med majoriteten av seglarna!

Erik och Sara i H-båt, SWE 345, Milka

Tisdag 29 maj

Varmt och soligt väder, men vidprognosen ställde nog till lite problem för banläggarna. Under dagen och innan start NV 2-4 men senare vridande mot S, 1-3. Bana B valdes för att förhoppningsvis ge kryss mellan märke 1 och 3. Så blev det inte, men det blev bra ändå.

10 båtar kom till start.

Vid start lättade vinden ur och det blev chansartat, kryss mot A. Strax innan rundning hände något obehagligt, höll på att bli rammad av en snurre-båt som hade noll-koll. Nära ögat. Kom skapligt lätt runt märket, tätt efter Cumulusen, men flera andra hade problem med pga att vinden tunnade ur. Ca halvvägs mot märke 1 blev det helt vindstilla men vinden kom snart tillbaka från SV, bra kryss, ca 3m/s. Rundade först. Sedan följde en slörbog mot 3 och halvvind mot A. Skapligt försprång men Elanen kom snabbt. Var framme vid A ca 18:59, d.v.s. ett märke till skulle rundas enligt tidsregeln. Stadig vind, skön kryss, få slag, varmt. Sedan följe en plattläns. Oro för Micke i Elanen som kom stadigt närmare. Fanns dock lite marginal vid målgången. 19.37.15. Ganska stor spridning i fältet. Sista båt i mål klarade maxtiden (30 minuters ”fönstret”) med bara någon minut. Förmodar att Göran i Maxi 77 insåg tidsproblemet och bröt efter sista kryssen.

Tyvärr kunde jag inte gå in till Roffes grill, hade suttit bra med lite korv, behövde skynda hemåt innan vinden försvann. Tråkigt att inte kunna leverera resultatlistan.

Erik // Soling SWE 104

Tisdag 22 maj

Fantastiska förutsättningar med sol, värme och vind mellan 4-6 m/s vid start från ca 200-210 grader. 9 båtar kom till start. Seglingsledaren signalerade bana 1.

På första kryssen stack de flesta ganska långt ut på högerkanten i banan. Vi försökte spela mer på skiften i mitten. Det kändes bra då vi hade tagit in en hel del till första märket. Efter rundning sattes gennakern. Vi närmade oss de andra båtarna alltmer. Mot slutet vred vinden vänster i banan där vi också var så det blev lite kämpigt mot länsmärket. Vi lyckades runda precis före Safiren.

På andra kryssen låg vinden som sagt lite mer vänster och gick som längst ner till 175 grader. Vi forsatte att köra på skiften även denna kryss. Vi rundningen hade vi kommit förbi alla båtar så det blev en ganska enkel resa mot mål med de andra båtarna en bra bit bakom. Vi gick i mål på 1.14.56. De flesta båtarna kom ganska samlat mot mål. RS SWE 952 kom 2:a följd av Scampi SWE 689.

Idealtidens (69 min och 38 sek) målgångstid är 19:24:39. Svenska seglarförbundets rekommenderade intervall, dvs +-10%, innebär att målgång skall ske mellan 19:17:41 och 19:31:36. Mao målgångstid lite utanför rekommenderat intervall denna gång. Sammanfattningsvis en mycket fin seglingskväll.

Seglinghälsningar Michael

 Tisdag 15 maj

Efter några dagars högsommarvärme var det äntligen dags för årets första tisdagssegling. Termometern visade på nära 25° och vi var 7 båtar som mötte upp på en spegelblank fjärd. Inte en krusning på vattenytan men en svag svag vind från NV, kanske någon halvmeter/sek.

Ingen stor dramatik efter start. Här gällde lälut och att röra sig så lite som möjligt i båten. Sakta sakta kom farten och hade man tur fick man behålla den.

Solingen passerade A-märket först, sedan kom Maxiracern, sedan vi. På väg upp mot rundningsmärke 3 närmade vi oss båtarna framför. Nu var om möjligt vinden ännu svagare för att strax vrida och börja fylla på från NO.

Vi rundade som första båt, farten ökade i den nya vinden och snart porlade det kring stäven. Härligt. Det blev 4 – 5 slag tillbaka mot mål, man kunde sitta på lovartssidan och njuta av att äntligen var sommaren och tisdagsseglingarna tillbaka. Och inte minst det trevliga eftersnacket på HSS veranda med korvgrillning och en öl. Tack alla och särskilt Roffe, för en fin start på säsongen.

Vi kom först över mållinjen efter 70 minuters segling.

Hälsar Ola & Helena i SWE 1952 JS 9000