Frost Race 2018

FROST RACE NÄR DET ÄR SOM BÄST

45:e året i rad är det som KBS arrangerar Frost Race och det har aldrig blivit inställt. I år var förutsättningarna helt perfekta. Sol, bra stabil väderprognos och bryggan var glashal av frost på morgonen. Kl 09:00 samlades besättningar till 8 anmälda båtar för att äta förstärkt frukost. Erik Mellström höll i arrangemanget som sig bör när man står som fjolårets segrare. Vald bana presenterades och Erik var särskilt noga med att förklara hur startlinjen låg, alltså med tydlig läfördel. Det kunde man utnyttja om man prickade starttiden.

Lite längre väg från lovart men då kunde man ju å andra sidan njuta av fri vind. 5-minutsskott kommer tidsenligt och Karin Mellström har letat efter Blå Peter som skall upp vid 4 minuter. Den hade någon lånat och inte lagt tillbaks så en orange Gransegelflagga fick duga. Vad spelar det för roll?

Startskottet går och inte en kotte är framme på linjen. Efter sisådär 20 sekunder är Bengt Pettersson i A22 Cirdan i alla fall igång och passerar startlinjen helt ostörd. Lasse Larsson i Linjett 32 kommer också iväg och så även Guy Taylor i nyförvärvad Dehler 29.

Resten av fältet har uppenbarligen inte tänkt att koka ärtsoppa nästa år.

Vinden är frisk, 8-10 m/sek med lite mer i byarna. Det går ordentligt vitt på Lambarfjärden. Reidar är först att passera genom Hässelbysundet på hemväg och det är signal till ärtsoppekocken att sätta kastrullen på spisen. Racet går snabbt. Björn Djurrberg i Omega 34 Märta kränger ordentligt. Reidar är först i mål, därefter Bengt Pettersson och sedan Lasse Larsson . Det visar sig vara prispallen fast omvänt.

Belöningen, ärtsoppa med punsch i klubbhuset. Erik är en pålitlig ärtsoppekock. Tittar man på vandringspriset så ser man att han har tränat. Det blir nog bra soppa nästa år också för Lasse Larsson som vann har gedigen erfarenhet av detta.

Tittar man på vandringspriset så vann han det första Frost Race all time. Det var 1973. Bra seglat, bra ordnat och fin stämning.

Du som inte seglat Frost Race men är lite sugen, dra dig inte för att vara med nästa år. Vanliga sjövägsregler gäller och inga flygande segel är tillåtna. Om du ev ogillar gemensam start så tror jag inte att du behöver vara orolig för det.

Rita Annell