Ärtskär Runt 2017

För tredje året bjöd KBS in de närmaste 8 mälarklubbarna till kappsegling, Nya Ärtskär Runt. 15 båtar anmälde sig, 15 kom till start och 15 gick i mål. Det var kalasväder, sol och bra med vind. Lite byigt kanske så det gällde att ömsom befinna sig där vinden fanns och ömsom se till att båten inte krängde för mycket.

Denna segling är ju både individuell och lagkapp. För Görvälns Segelsällskap är denna segling inlagd som distanssegling i deras kappseglingsprogram för 2017 så inte mindre än 7 deltagare var ifrån dem.

KBS Jolleseglarna höll i hela arrangemanget. Pålitligt, vi andra kan segla och ge Görväln en match. KBS Jolleseglarna är väldigt vana kappseglare så allt fungerar proffsigt. Inbjudan, registrering och banläggning, allt på plats. Även i år sponsrade Pelle Pettersson, Alvik med nyttopriser, regnponschos och snygga kepsar som uppskattades av seglarna. Hela besättningen hos dem som var ”på pallen” fick priser. De nyttopriser från Pelle P som inte gick åt lottades bland övriga deltagare.

Start på Lambarfjärden söder om Lambarön. Linjen låg gott vinkelrät med kryss mot första märket och fältet kom iväg utan tjuvstart. Det fanns två banalternativ med olika längd. Eftersom det blåste blev valet den längsta banan. En triangel på Lambarfjärden, en rejäl kryss förbi Mörby Holme och ner till en grön prick vid Lovön. Sedan tillbaka upp mot Lambarfjärden. Där märktes den skiftande vindstyrkan väldigt väl. Efter att ha passerat sundet vid Hässelby Holme var det ”bara” att segla ner till gröna pricken vid Blackeberg och sedan tillbaka med målgång KBS. Här satte Mälaren seglarnas nerver på prov. Det var alla slags vindriktningar, slör och bidevind om vart annat, mycket eller lite. Väl i hamn hade Jollegänget grillen igång och vi serverades snyggt grillade hamburgare med dricka samt kaffe och kaka.

Det blev precis som vi ville ha det. Bra segling och after sail och många deltagare kvar till prisutdelning. SS Görväln avgick med lagseger igen och får behålla Ärtbössan ett år till medan vi i KBS funderar över hur sjutton vi skall få tillbaks den.

Seglingsledare Olof Granander förrättar prisutdelning. Segraren Bengt Pettersson KBS kan känna sig nöjd med den segern.
Andraplatsen till Svante Wibom SSG trots att han valde ”längsta vägen” med sin Omega 42. Heder åt den prestationen.
Tredje platsen till Ingemar Jerling från SSG som är ganska van att vara ”på pallen” med sin IF.
Erik Ryrfelt och Nils Backlund grillade med känsla. Det smakade kalas och uppskattades av Eva och Reidar.
Bengt Petterssons noggranna förberedelser verkar ha lönat sig. Vi kanske skall ta efter så vi kan hjälpa Benke att klå Görväln nästa år.

Resultat_ärtskär_runt_2017